Thursday, January 27, 2011

sailing stone??batu belayar??batu bergerak??









kawan2..klu nak tahu..ni lah di panggil sailing stone dlm bhse omputih..kejadian ini amat menakjubkan. kejadian ni mmg natural..mmg kejadian alam..kejadian ini disebabkan oleh fenomena geologi..batu2 nih bergerak dlam trak y panjg kat permukaan y rata..mende nih jadi bkan kat sumer tmpt..dier jadi kat beberapa kawasan,seperti Racetrack Playa ngan Death Valley..kejadian ini masih lagi menjadi tanda tanya kepada pengkaji2 y menjalakn kajian terhadap batu2 y bergerak ini..diorang masih x fhm cmner btu tu leh grak..n apakah daya yang menyebabkan batu2 tu bergerak..batu2 nih dipercayai bergerak hanya dalam selang masa 2-3 thun..n trak tu terjadi dlm mse 3-4 thun..fuhh..lamer nyer..tp pelik..cmner leh gerak??

bagi batu2 y mempunyai permukaan bawah nya y kasar akan meninggalkan kesan y amat jelas..n sebalik nya bagi batu2 y permukaan bawah nya lebih halus..kadang2 batu nih terbalik..n bahagian laen batu tu plak akan terdedah...ini boleh menyebabkan batu2 nih bertukar arah ke trek y bru..pelik tp ini realiti,,dengan kuasa tuhan tiada y mustahil..kerana batu2 ni pon mahkluk Nya..n korang leh fikir x cmner btu2 nih boleh bergerak??cbe selesaikan teka-teki nih y sdah lme mnjdi persoalan kepada pengkaji2 kejadian tersebut..hehe..

2 comments:

  1. well done. blog yg pnoh dgn kepelikan n pertnyaan. ha3,
    ABA

    ReplyDelete